Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lago_Łuknajno Libocedrus_gigantea Jonas_Elmer Lapeyrouse_(Puy-de-Dome) Leiopelma_hamiltoni Jutias Liceo_Luisa_Gonzalez_de_Saavedra KAC_de_Kénitra Lignereuil Kyō_no_go_no_ni Kobe_tai Jose_Antonio_Ferrer_Benimeli Lago_Kerkini Inés_Enríquez Isla_de_la_Ladrona James_McPeake Kevin_Smith Julio_Furch Lifrarkæfa Juan_Alonso_Pérez_de_Guzmán_y_Guzmán_(1503_1558) Klemm_Kl_35 Limpiador_ajax Leandro_Martin_Diaz Itagüí_Ditaires LNA_Apertura_2013 Joaquín_Valle_Benítez La_isla_de_los_inventos Jonatan_Hereñu Jim_Mooney_(baloncestista) Life_Serial Konrad_Bloch Lista_de_paises_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision Leccionario_202 Les_dingodossiers Lamartine La_Horcajada_(Caceres) José_María_Alfaro_Cooper La_Pinta Jay_Supreme Jose_Mariano_Mociño Jose_Francisco_Peña_Gómez Larix_fraseri Kyuketsu_Yugi Isidoro_de_sevilla Le_Mesnil-Theribus La_búsqueda_(película_de_1985) Jeno's_Pizza_(Colombia) José_Maria_Íñigo Jean_Antoine_de_Baïf Jacob_de_witt Laurenţiu_Reghecampf Larry_Page Isla_de_Als LIC_Rias_occidentales_y_Duna_de_Oyambre Les_Préludes

html map