Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carranco_San_Luis_Potosi Boise,_Idaho CC_by-nc-sa Carmen_Calvo_Saenz_de_Tejada CD_La_Escuela Beach_Head Campeonato_Central_de_Rugby_2009 Barrancas_(neuquen) Burkholderiales Bouquinistes_de_París Centro_de_ensenanza Cara_a_cara_(Sergio_Sollima) Carlos_Baca_Flor Cayetano_de_Borbon_Dos_Sicilias Cerqueira_César Chamaesyce_hirta_var_glaberrima Año_1757 Casa_nuestra Canal_(comunicacion) Carduus_bulbosus Banco_Central_de_Japón Calcolitico Challenger_de_Sunrise Cerveza_Victoria Cartoon_Network:_Punch_Time_Explosion_XL Caupenne Carpineti Blohm_+_voss_bv_246 Cabo_Bodega Cera_de_los_oídos CSCA_Chişinău Blancos_(raza) Binyang Bagnols-en-foret Barra_do_Garças Cassiope_hypnoides Benjamín_Zevallos-Ortiz_Drago Carduus_leiophyllus Cereus_hirschtianus Carcarodontosáurido Basilica_de_San_Francisco_(Salta) Cazaux-Layrisse Bucéfalo_(grupo_rock) Cefalea_por_estímulos_fríos Carolina_(San_Miguel) Breakdance_(película) Cazadores_nocturnos Carriage_paid_to Benjamin_Carrión_Mora Calamita_ocularis Cable_aereo_Manizales_-_Mariquita Bit_rate_constante Bart_Claessen CP_Puppis Bibliografía_de_Jethro_Tull

html map