Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Linea_1_(Metro_de_Caracas) Jesús_Navarro_Rosas Isla_de_Ross Jeff_Nordgaard Lag. La_Palma_(Canarias) Juan_Manuel_Pérez_de_Guzmán_y_Silva Juan_Laporta Katzenbuckel John_Amos José_Inaki_Bollain_Ochoa José_Manzanero_Marín Jaime_Jimenez_Ramirez Julio_Anguita Jonathan_Culler Juan_Antonio_Rodríguez_Villamuela Jorge_Minissale Libro_de_las_preguntas Isabel_la_católica Isla_del_Medio_(Seno_Choiseul) Itanhanga José_Boterín Jose_Ramón_Pin_Arboledas Isla_Drygalski Lindenia Jorge_Ernesto_Perez_Millán_Témperley José_Abelardo_Núñez Linea_1_(Cercanías_Tarragona) Lista_de_capitulos_de_GetBackers Jyuden_Sentai_Kyoryuger Jorsabad Liga_Nacional_de_Guatemala_1981 Labergement_lès-Auxonne José_Fernández_Arteaga Jacobo_Winograd Juliania_adstringens Iruna_(Paraguay) Kigelia_talbotii Liga_de_beisbol_de_panamá Koons Legión_Extranjera Jose_Estrani_y_Grau Lista_de_provincias_de_España Lista_de_ases_aéreos_de_las_guerras_Arabe_Israeli Las_crónicas_de_Kane John_J._Furlow José_María_Plá Isogomphodon Jaume_Sallés_i_Figueres Juan_Pablo_Anaya Jardin_Botánico_del_Pirineo_de_Melles Jojutla Lazagurría_(Navarra) Jungh. Jose_Suárez_Carreno

html map