Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Marzo_de_1957 Maicon Raion_Industrial Maquina_de_punto Marcos_Martínez_Ucha Marqués_de_San_Adrian Prion_(bioquimica) Grande_Arche_de_la_Fraternité Recopa_de_Europa_de_fútbol_sala Michael_E_Porter Raduga_Kh_55 Raymond_D'Addario Matungao Proceso_de_fabricacion Margarethe_von_Trotta Luis_Diego_Cordero Mesorregion_del_Sur_Baiano Grebault_Mesnil Medea_Mei-Figner Grezzana Malu_Gatica Mesoclemmys Maria_Ángeles_Sánchez_Conde Manuel_Calvo_Pumpido Ludwig_Lange Puntal_de_la_Caldera Los_hijos_artificiales M_D.I. Quilín_(estacion) Quercitina Gonzalo_N._Santos Precipitacion_(quimica) Masdevallia_filamentosa Ramon_Tremosa Grassflat Quercus_toza Primera_División_de_España_1994_95 Pseudechinolaena Rakú Grenier-Montgon Procesador_M7 Luis_Silva_Lopez Marca_de_Brandeburgo Madras_(curry) Rally_de_Valais_de_2008 Provincia_de_Arica_(Chile) Proposición_subordinada Pyrex Puerto_naranjahai Maneco_Galeano Raión_de_Lokachi María_Alicia_Lemme Línea_Ca3 Pradhania Los_Huanca_Hua

html map