Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pedro_Escobar_Muñoz National_Gallery_of_Ireland Opera_ballet Nororma Paroplapoderus_vitticeps No_es_pecado_(album) Orden_civil_de_sanidad Plabennec O_Hino_da_Carta Naseiro NEStimulator Parroquia_de_san_juan_bautista_de_gracia Ojo_(ciclon) Muñás_de_Abajo Piedra_runica_de_Sparlösa Nervus_femoralis Nuestra_Señora_de_Belén Periódicos_en_línea Organizaciones_juveniles_en_la_Checoslovaquia_comunista Orthocis_leanus Patín_a_vela Pollayo Pfister Old_Grog Palihue Mónica_Bustos Napoleón_Baccino Peter_Agostini PR:MAT Pepe_Mota Novena_Legislatura_de_Espana Nicolas_Romanovich_Romanov Pino_nazaron Parque_nacional_Jostedalsbreen Organizacion_territorial_de_Angola Osyris Phungia_camerunensis Petr_Vořišek Oftalmoparálisis Nasi_pattaya Planificacion_Round-robin Orchis_elata_subvar._durandiana Pedro_de_Viteri_y_Arana Nogal_rinconero Orlando_(Händel) Papashanty_Sound_System Onça-pintada Patinaje_artistico_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Innsbruck_1964 Office_12 Perils_of_the_Deep_Blue Nanga_Parbat PostEurop Pedro_de_Schleswig-Holstein Plan_de_Defensa_Nuclear_Radiológico_Bacteriológico_y_Quimico Oisilly

html map