Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Exito Elias_J_Corey El_Pinini Enicmus_planipennis Estación_Rosales Fiebre_hemorrágica_venezolana Forza_Italia Es_mi_vida_(serie_de_televisión) F.R.E.J.U.L.I. El_Centro,_California Finta_(baloncesto) Escuela_Técnica_Superior_de_Ingenieria_de_Telecomunicacion_de_Barcelona Fermentacion_(biotecnologia) El_principe_y_el_mendigo_(pelicula_de_1937) Festival_de_Baile_de_Eurovisión Estatut_d'autonomia_de_Catalunya_(1932) Eliminatorias_mundial_sudafrica_2010 Eduardo_Sánchez_de_Fuentes Enrique_de_sena_marcos Ferdinando_Bassi Etienne-Louis_Boullee Euphorbia_engelmannii Eleccion_presidencial_de_Chile_(1910) Fern Enrique_Vidaurreta_Palma_(Beato) Estación_de_Cáceres Ezker_Abertzalea Escuela_Superior_de_Ingeniería_Informática_de_Albacete Font_rubí_(Barcelona) F4_Eurocup_1_6 Evolucion_demográfica_de_los_municipios_de_Espana Esterculiáceas Flags_of_Our_Fathers_(pelicula) Falso_castaño_de_Ohio Fiat_BR.20_Cicogna Escala_de_tiempo_geológico_lunar Estrecho_de_Malaca Fedor_Sologub Farsa_(cocina) En_directo..._¡ponte_loco! Festival_de_Cinema_Asiàtic_de_Barcelona Eupatorium_memorabile Exoglossum_laurae Eupulmonata FastA Estación_Comunidad_Bordeau Elecciones_municipales_españolas Fragata_Santa_Maria_Magdalena Estación_de_Albergaria-a-Velha Estacion_de_Pont_de_Levallois-Becon Farges_les_Mâcon El_Secreto_de_la_Diosa El_Senor_de_los_Anillos_La_batalla_por_la_Tierra_Media_II Florence_Foster Flavius_Aetius

html map