Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Chaetocnema_kabakovi Bac_tsr_2 Bertilo_Wennergren Ceramica_de_figuras_negras Capitulos_de_CLANNAD Canton_de_Tournon_Saint_Martin C_C_Camino_Real BMW_120d Bishop_Museum Change_(Saona_y_Loira) Carpintero_cebra Bessey Blood_(cancion_de_Pearl_Jam) Canton_de_Héricourt_Est Becerra Bemisaleyrodes_grjebinei Borzicactus_aurvillus Bahía_yos_sudarso Bathophilus_vaillanti Casa_del_Pueblo_(España) Calamagrostis_breweri Bienvenido_Manga Bzhid Boxeo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sydney_2000 Broken_Siglo_XVI Canville-la-Rocque Bárcena_de_Cicero_(localidad) Bilbainada Buenaventura_(municipio) Cantón_de_Dinan-Ouest Brahma_(cervecera) Bromus_jubatus Cardamine_stolonifera Canteca_de_Macao Bosque_y_monte_seco_de_las_islas_canarias Bruno_Latour Boris_Espezua Centro_Comercial Burelli Capilla_(edificio) Central_Islip_Public_Schools Beta_monocerotis Chambry_(Sena_y_Marne) Berta_Pereira Cetejus_bretoni Beaconsfield_(quebec) C.C._Lemon_Hall Bokermannohyla Bergbúa_þáttr Cantueso_real_de_España Batalla_la_estrelleta Casas_de_Don_Antonio_(Cáceres) Azurduy Cannonville Bellynck

html map