Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Euglenophyta Federico_Sutermeister Focus_Asistencia_Humanitaria Emigracion_italiana_en_Perú Eärnil Espárrago_de_monte Energia_calorica Estética_Cuántica Estacion_de_San_Bernardo_(Madrid) Fontaine_le-Puits Face_the_Heat Federación_de_Fútbol_de_Somalia Emilio_Butragueno_Fútbol Elecciones_Autonomicas_Madrilenas_de_1991 Eugeni_Berzin Escorias Francisco_vighi Elecciones_europeas_de_1989_(Países_Bajos) Entrada_Dixon Esjufjöll Elecciones_legislativas_de_la_República_Centroafricana_de_2005 Ferry_Benalmadena-Fuengirola Fiat_500S Federacion_de_las_Indias_Occidentales_en_los_Juegos_Olimpicos Expedición_libertadora_del_Peru Eleocharis_striatula Estacion_de_Telégraphe Espanol:Ferrari_288_GTO Filler Espina_(arquitectura) FC_Pinar_del_Rio Estacion_de_Cellers_Llimiana Ellery_Queen_en_Wrightsville Etimología_de_La_Rioja FIGAS Flecha_Valona_2011 Egipto_antiguo Francisco_Antonio_de_Vera_Cáceres_y_Fajardo Estacion_de_La_Pobla_Llarga Estación_de_Cully Finlandia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Melbourne_1956 Elecciones_europeas_de_1989_en_Luxemburgo Energía_y_masa_en_la_relatividad_especial El_camino_a_la_realidad_Una_guia_completa_a_las_leyes_del_universo Equipos_Air_Trecks Fiqh Estación_Científica_Teniente_Jubany Episodio_de_enfermedad Ejercito_de_Mexico Felipe_de_Utre Fantasía_(animación) Emanville Eugenio_Entrambasaguas Estrecho_de_Otranto Francisco_Paesa

html map