Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Le_Bosc Jus_Anutha_Day Jugabilidad_de_world_of_wacraft Kurt_G._Kreuzinger Lacerba Isla_Barú La_filosofia_de_la_composición Les_Barraques Islas_Centoleiras Lila_de_las_antillas Instituto_Autónomo_de_Ciencias_y_Tecnologia_de_Aguascalientes Lacon_(Illinois) La_Victoria_(Hatillo_de_Loba) Juncus_arcticus_subsp._balticus Juan_Antonio_Pérez_Bonalde Jiménez_Losantos Jonathan_Strange_y_el_señor_Norrell JH_Djazaïr Ley_de_Reinversion_y_Recuperación_de_los_Estados_Unidos_de_2009 Jesus_Dionisio_Ballesteros Lardizabala_trifoliata Laujar Lista_de_Organizaciones_no_gubernamentales_por_pais Kvasha Lago_Ranco Isla_de_Santa_Clara_(Espana) José_Israel_Martínez_Salas Linea_C_3_(Cercanías_Madrid) Kundun Lepidocephalus_coromandelensis John_Frampton Juan_Guillermo_Ripperdá,_baron_de_Ripperdá José_Joaquin_Arin_Oyarzábal Ladrillo_perforado Ischyropalpus_dispar J_G_Cooper Laura_Nieto_Oliver Lamothe_Cassel Literatura_friulana Leucoraja_naevus La_culpa_es_de_Lisa Litoria_microbelos L'Horta José_Ramón_Tolivar_Faes Julián_González_Salomon Isaac_del_Rivero_Sr. LGM_30_Minuteman Lannedern Jardín_Botanico_de_Toyama Kamelija Literatura_en_francés Linea_17_(Buenos_Aires) Jose_Valentim_Fialho_de_Almeida Lipostoma Kibche

html map