Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Betxí Boo_de_Guarnizo CADU Bailia_de_Andorra Basel_Land Baron_Wilhelm_Emmanuel_von_Ketteler Cerezo_de_mohernando Beltrán_alfonso_osorio_y_díez_de_rivera Cerdos_&_Peces Batalla_del_rio_Margus Cañamo_de_campo Breath_of_Fire_2_The_Fatal_Child Cercanías_Zaragoza Caida_de_Gondolin Beijín Cestau_I Berruga Blond_Ghost:_Ted_Shackley_and_the_CIA's_Crusades Cattleya_araguaiensis_f._alba Candice_Michelle Cambio_climatico_en_el_ano_536 Cementerio_del_Calvario_(Sanlúcar_de_Barrameda) Bad_For_Good Banco_de_cordones Bomba_del_chota Carlos_Nordmann Beirowithius_sieboldii Bauddha Cabañuela Bréville-les-Monts Bimón_(Cantabria) Casca_d'Anta Castillo_de_Estiviel Casillas_(Santa_Rosa) Catedral_de_Sao_Paulo Chandler_Canterbury Cephalanthus_glabratus Castaneiras Bella_Traicion Cañonera_Yguatemi B7 Barrio_blanco_cucuta Björk_Þorsteinsson Cevil_Redondo Cannabinol Cadbury Cephaloleia_sulciceps Cerezo_de_los_pájaros Caza_misteriosa_del_MIT Cassida_quadricolorata Campeonato_Mundial_en_Parejas Bárbara_Elorrieta Carl_Perkins Canción_de_autor Calle_57_(linea_Broadway)

html map