Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Dieterich_(Illinois) Crèvecœur_en_Brie Dudgeon_contra_Reino_Unido Amortiguamiento Correctitud Ambuchananiaceae Distrito_de_Río_Grande_(Ica) Economía_de_León Delta_(letra) Cordes_sur_Ciel_(canton,_Francia) Ana_ana Distribución_geografica_de_los_mamiferos Alfredo_Valdez Cubo_(comic) Correio_do_Sul César_Gonzalez_Ruano Alfonso_de_figueroa_y_melgar Dingboche Corchetes_de_Lagrange Alhazen Dobsonia_peroni Derivada_de_Lie Doctor_García_Tapia De_Telegraaf Die_Büchse_der_Pandora Alicia_Barrancos Distrito_electoral_de_Gilead_(Illinois) Almizcleno De_Leon_(Texas) Cuculus_sparverioides Dypsidium Coris_(planta) Diotis Do_Right_Woman_Do_Right_Man Cultura_oral Economía_de_Cuéllar Echium_wildpretii_subsp._trichosiphon Convento_de_Agustinos_de_Sanlúcar_de_Barrameda E_lucevan_le_stelle De_Muner Curtiss_P-40 Amandi_(Lugo) Crecer_en_Springfield Cúmulo_abierto_M36 Daniel_Fernández_Crespo Decimacion Dubái_(ciudad) Daśa-ratha Corynanthe Amar_y_morir_en_Chile Densidad_de_población Alonzo_Gee Diseno_estructurado Cynthiana_(Kentucky) Despoblado_de_los_millares

html map