Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mandelia Presentación_de_Jesús_en_el_templo Magnus_Eikrem Luis_Felipe_Gruber Luzy_Saint-Martin Protoreaster_linckii Quelfes Referendo Rafael_Antonio_Niño Međugorje Grand_Bank Pueblo_Nuevo_(Nicaragua) Puigcerver_(desambiguacion) Maria_Eloisa_Aguirre Presidente_de_Alemania_(1919_-_1945) Gregorio_Gonzalez_Nicolini Machihuele Gorgofene Llatazín Miguel_Rostaing Mikoto_Misaka Prnjavor Louis_de_Rouvroy,_Duque_de_Saint_Simon Que_vienen_los_socialistas Goran_Vlaovic Princesas_de_Disney Grado_en_Ingenieria_Agricola Mantador_(Dakota_del_Norte) Redi Red_Oro Granges_sur-Baume Miguel_Ríos_en_directo:_conciertos_de_rock_y_amor Granada-Venegas Manuel_María_de_Aguilar Lucigadus_lucifer Made_in_heaven Marlene_Dumas Región_natural_Sur_del_Orinoco Meón_de_montaña Preludio,_Op._28,_No._15_(Chopin) Raymond_Massey Milagro_de_empel Mawsat_al_Ándalus Lucero_Galindo Margarzas Línea_Tarragona_Salou_L'Aldea_Amposta_Tortosa_Ulldecona Línea_N2_(EMT_Madrid) Miguel_Sanchez_de_Alcazar_Ocaña Machuelo_Abajo_(Ponce) Mangeao Microrreserva_Bec_del_Aguila M_Velorum Marcha_Mundial_de_las_Mujeres Lorenzo_de_Villavicencio_y_Benítez Marthon

html map