Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Istros_(Danai_canta_a_Neruda) José_María_Arrubla_Martínez Isla_Cormorant Leptoscela Joseph-Désiré_Mobutu José_Sastre Limclaro JCB_Hall Juan_Manuel_Corzo KV_265 Limonero Labienus_ptoxoides Juno_(mitología) Kabupaten_Simeulue Kirby Las_Quintanillas Jose_Manuel_de_Carratala Lenguaje_definicion_descripcion Jardin_Botánico_Komarov,_Herbario_e_Instituto_Botánico_de_Bakú Juan_Ballesta Jose_G_Moreno_de_Alba Jardín_Botanico_del_Sur_de_China Jose_Miguel_Santiago_Castelo It's_All_in_Your_Mind International_Standard_Identifier_for_Libraries_and_Related_Organizations Joao_Gil Invasión_del_Brasil_a_Bolivia_(1825) Las_reglas_de_la_vida Jose_Angel_Fernandez_García Juan_Carlos_Garro Japonitata_rugatipennis José_Maria_Teclo_Morelos_y_Pavón Le_Chatelet_sur-Meuse Jesus_Romero_Gorria John_Caicedo Jardín_Botanico_de_la_Universidad_de_Rostock Kárahnjúkar Jenaveve_Jolie Jorge_Baeza_Correa Isla_conejo La_reina_del_sur Ji_(katakana) Laval_Morency Jim_O’Neill_(economista) Lagoeciaceae José_María_Ureña_Francés Interkosmos_10 Isla_de_los_Demonios Joaquin_Fernández_Garaboa Javier_María_de_Munibe Junco_(planta) Katsushika_(Tokio) Joseph_von_Eichendorff Led_Zeppelin La_404

html map