Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Imparfinis_parvus Municipio_de_Cordelia_(condado_de_Bottineau,_Dakota_del_Norte) Museo_Antropológico_y_Etnográfico_de_Buenos_Aires Roman_Perpina Ross_Jeffries GieBen Municipio_de_Morgan_(condado_de_Porter,_Indiana) Muriel_de_zapardiel Ruta_Estatal_de_Nevada_673 Municipio_de_Rose_Creek_(condado_de_Republic,_Kansas) Fuerzas_Armadas_y_Policia_Nacional_del_Perú Rio_Reiser Físico Trevino_(Camaleno) Musei_Vaticani Río_Frejulfe Tristán_Diaz_Ocampo Reserva_de_biosfera_de_Ñacuñán Túros_rétes Republica_Socialista_Soviética_de_Persia Riichi_Sekiyama Franz_de_Paula_Adam_Graf_von_Waldstein Giovanni_Liss Globularia_vulgaris_L._subsp._vulgaris Iglesia_Greco-Catolica_de_la_Eparquia_de_Krizevci Técnica_Cut-up_o_de_recortes Fusion_(Dragon_Ball) Rihanna_Loud Municipio_de_Monona_(condado_de_Clayton,_Iowa) Ruhollah_Jomeini Roissy-en-Brie General_San_Martin_(departamento_La_Rioja) Ilustración_de_Estados_Unidos Rey_Muerto_(cortometraje) Ingeniero_civil_(desambiguación) Gilardino Iglesia_de_Santa_Maria_de_la_Cuesta_(Cuéllar) German_Aguirre Gachas_de_avena Gino_Vannelli Fumana_procumbens Río_Requeixo Informe_Winograd Río_Apa Roeboides_thurni Gliese_526 Round_Hill_(Virginia) Frederick_(Colorado) Iglesia_de_Santa_María_Magdalena_(Jerusalen) Romanèche_Thorins Fuerza_capilar Municipio_de_Des_Moines_(condado_de_Pocahontas,_Iowa) Gerbecourt_et-Haplemont Rhus_paniculata Funcion_L_de_Dirichlet

html map