Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.tollit.ta-religia.bialystok.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.ta-religia.bialystok.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.annos.na-dlugosc.konskowola.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Francisco_Jose_de_Isla Ernst_Carl_Rodschied Federacion_de_Jóvenes_Investigadores_Precarios Estación_de_Terrassa_Rambla Elecciones_parlamentarias_de_Cuba_de_2008 Euryscopa_simpsonae Fiscalía_del_Medio_Ambiente Enneaoria_yunnanensis Francisco_Hernandez_de_Chaves Formula_Renault_2.0_Estonia El_pico_(Phineas_y_ferb) El_fin_de_la_eternidad Emilio_Teixidó Fernando_Sanchez_(boxeador) Estación_de_Arganzuela Estación_Porvenir Español_de_Paraguay Estréboeuf Elyces_georgia Elecciones_al_Parlamento_de_Cataluña_de_1992 Fachada_de_Mushatta FA_Red_Boys_Differdange Enrique_Bernoldi Euphorbia_stellaespina Expulsion_de_los_Alemanes_despúes_de_la_II_Guerra_Mundial. Estación_de_Algorta Estación_de_Paderne-Cantoña Ferrari_F1_87 Estación_de_Sant_Martí_de_Provencals Elecciones_Autonómicas_Vascas_de_1980 El_Tarangu Estación_Muniz Estación_de_San_Antonio Fiesta_de_quince_anos Eduardo_Gordon F_47_Thunderbolt Estación_Alsina Flecha_(desambiguacion) Francisco_Marín_Bagüés Esquina_(Cordoba) Fernando_Pérez_Royo El_desafío_de_los_gigantes Este_es_el_romance_del_Aniceto_y_la_Francisca_de_cómo_quedó_trunco_comenzó_la_tristeza_y_unas_pocas_cosas_mas... Ejército_franco Ford_1937 El_Circo_de_las_Montini Estadio_Olimpico_de_Qinhuangdao Eristoff_Black Eutacta_subulata Febrero_14 Estación_de_Lezo-Rentería Eric_Robertson_Dodds Esperando_nada_(album) Ferce_sur-Sarthe Francisco_Cortes

html map