Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Velamazan_(Soria) Von_Freeman Yuzhoupliosaurus Conjunto_Historico_núcleo_rural_de_Argul Ackermanville_(Pensilvania) Washburn_(Illinois) Victor_Valverde Varicorhinus_platystomus Conflicto_Perú_Ecuador Chavez_Diaz_De_Leon,_Miguel_Angel Cicuta_acuatica Compania_del_Ferrocarril_de_Madrid_a_Zaragoza_y_Alicante Al-Yumhuriyya_al-Yazaiiriyya_ad-Dimuqraţiyya_ash-Sha`biyya_Tigduda_tamegdayt_taɣerfant_tažžayrit_Republique_algérienne_démocratique_et_populaire Aaron_Ben Vladimir_Ivanov Van_Kempen Accipiter_badius Confucianista You_Kent_Always_Say_What_You_Want Zero_skateboards Club_Breton Clint_Eastwood_(cancion) Adonis_maculata_var._miniata Condados_de_Nuevo_México Aeropuerto_Internacional_de_Mendoza Yacimientos_prehistóricos_de_Muge Zonget Aeropuerto_Internacional_de_Newcastle Adnan_Khamees_Al-Taliani Chelonistele Waterloo_(pueblo) Aerófono Codigo_ATC_B01 Agaricus_aurantius Adrián_Sosa Xonotic Clapton_(álbum) Akbar_Hashemi_Rafsanyani Youlan Ciencia_nueva William_Jefferson_"Bill"_Clinton Vehículo_de_combustible_flexible Alastor_(mitología) Colegio_mayor_de_santiago_el_zebedeo Acantocefalo Clase_Alusafe_1.500-2 Comedia_absurda Compania_de_Danza_Contemporánea_de_la_Universidad_de_Guadalajara Cima_(botánica) Wad_Ras_(1862) William_Beck Aeropuerto_Internacional_de_Samara_Kurumoch Construcción_cooperativa_de_conocimientos Cissna_Park_(Illinois) Acoplamiento_secuencial

html map