Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Alcudia_de_Veo Valmadrera Cofradia_del_Santísimo_Cristo_de_la_Agonía_Cieza Advance_Wars:_Dark_Conflict Coeficiente_de_expansión_adiabática Cine_en_1982 Cheraman_Juma_Masjid Clasificacion_climática_de_Flohn Condado_de_Ouray Clásico_Penquista Concepción_Cintrón_Verill William_Collins_(poeta) Veyreau Cis_solomonensis Venus_Adonis_y_Cupido Zbigniew_Spruch Academia_de_Abo Aguadulce Wakatsuki_(1943) Westport_(Washington) Alberto_Ruz Acanthoprocta_conica World_library_of_folk_and_primitive_music_vol._8:_France Valentina_Hernández Ciclo_de_Villa_Lemni Young_Boys Zerus Ventorros_de_la_Laguna Ciudad_Guatemala Warren_Kenton Città_Sant'Angelo A_91 Whispering_Corridors Aire_sur_la-Lys Compartir_documentos Verrières-du-Grosbois Yeyé_nagos Agila_II Cofradía_de_Nuestro_Jesus_Nazareno_de_Úbeda William_Owen_Chadwick Zoran_Vulić Cisuras_de_Schmidt_Lanterman Adolf_Friedrich_von_Schack Acanthocobitis_rubidipinnis Administracion_Federal Agencia_Australiana_para_la_Seguridad_Nuclear_y_Protección_contra_la_Radiación Clitopilus_prunulus Condado_de_Kanabec Villelongue-d'Aude Contexto_lingüistico Voivodato_de_podlaquia Ciruela_(Soria) Academia_Francesa_en_Roma Abu_Bakr_Yaḥya_al-Ğazzār_as-Saraqusti Ciudad_Héroe

html map