Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Appignano_del_Tronto Mosel_Saar_Ruwer_(región_vinicola) Andres_de_Irujo Apple_AirPort Analogia_(biología) Hreggviðr Hermandad_del_Santisimo_Cristo_de_la_Buena_Muerte HIGM1 Anti_pop_up Autovia_A-92G Anfignatodóntido Hermana_María_Luisa Andres_D’Angelo Anti_patria Art_sur_Meurthe Hygrochelifer_hoffi Moricandia_longirostris Idioma_espanol_en_Perú Idioma_annobonense Atusparia_(obra_de_teatro) Arnica_cana Gustav_Hartlaub Angélica_Delfina_Vásquez_Cruz Antiglobalización Gurcy_le_Chatel Antonio_Hernandez_Cobian Hugo_II_de_Saint_Omer Idioma_espanol_en_Panama Artículo_VII_de_la_Constitucion_de_los_Estados_Unidos_de_América Heikertingerella_pusilla Hourges High_Offley Hans_Christian_Friedrich Atlantoraja_cyclophora Autopista_acceso_norte Antonio_Nebrija Guillaume-Louis_Cottrau Mosquitero_iberico Arisarum_vulgare_ssp_transiens Apartadero_Piedrabuena Attancourt Guillermo_Maripán Ateismo Hemitriccus_minima Aphora ISAAC_(cifrador) Antonio_Aliotta Antifer_ensenadensis Aura_Rivas Monica_Ranbo Histona_deacetilasa_2 Ibn_Mu'adh_al-Jayyani, Mos_maiorum Aspecto_y_tacto Moisés_Gómez_Bordonado

html map