Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Americana_(álbum_de_The_Offspring) Coronacion_de_la_Virgen_con_san_Juan_Bautista_san_Agustín,_san_Jerónimo_y_san_Eligio Echinacea_purpurea Decaloba_rubra DOA_(canción) Distrito_electoral_de_Imperial_West_(condado_de_Chase,_Nebraska) Disco_de_Phaistos Distribución_(farmacología) Almirante_Condell_(FF-06) Departamento_9_de_Julio_(Río_Negro) Curar Denisia Dino_Defender Cuerpo_neuronal All_for_You_A_Dedication_to_the_Nat_King_Cole_Trio Dozal Cout Diego_Osorio_de_Escobar_y_Mendoza Distrito_de_Balboa Distrito_de_dorneck Ducado_de_Liria_y_Jerica Algoritmo_para_obtener_el_dígito_verificador_del_RUT Diócesis_de_Cochín Difrasismo Delta_submarino Crespon DMOZ Debridación Daviesia Distrito_de_Koppal Cálculo_secciones_de_líneas_eléctricas Die_Königin_von_Saba Alex_Angulo Culé Cordilleras_Beticas Damaris_Mallma_Porras Copa_Mundial_de_Futbol_Femenino Ecole-Valentin Corny_Thompson Couso,_Gondomar Del_buen_salvaje_al_buen_revolucionario Devdas_Gandhi Douglas_Kennedy Coudersport Alexandr_Isáievich_Solzhenitsin EPSA Amorina Crisis_de_identidad Desperta_Ferro Dyspemptemorion Altaya Daytona_Prototype Economía_de_Cuéllar Déjà_vu_(album) Coriorretinitis

html map