Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Julio_César_Meza Lederm Joachimsthal_(Brandeburgo) Isla_Sombrero_Chino Joan_Guell Isla_Schmidt Linea_1_(Bus_Castellón) Julián_Adem_Chain Jorge_Ramos_(periodista_uruguayo) John_Lee-Thompson La_Trinite-Porhoët_(cantón_Francia) Lancia_Zeta-12/15hp Las_pasó_moradas Jaime_ignacio_del_burgo Jenaro_de_Urrutia_Olaran Josep_Maria_Guzman_Canas José_Maria_Lidon Isla_White_Horse Islas_de_la_Bahía Las_Cronicas_de_Narnia:_La_Silla_de_Plata Jules_Uso Juan_Antonio_Flecha José_del_Río_Sainz Juan_Carlos_Gómez La_Ferté_Gaucher Lagny-sur-Marne Jose_Maria_Álvarez_de_Sotomayor L.A.V._Venta_de_Baños_León_Asturias Les_arts_florissants_(ópera) L.A.V._Logroño-Miranda_de_Ebro Lignières_(Loir_y_Cher) José_Fontinhas Juan_«Pollo»_Raffo Jardín_Botánico_de_la_Universidad_de_Siena Juan_José_Aquerreta La_chaqueta_metálica Joaquim_Oristrell José_María_Azcárate_y_Ristori Jeannie Kamien_Pomorski La_Côte-Saint-Andre Ley_Sáenz_Peña Jose_Fernández_(futbolista) Juan_Villarzú Invasiones_de_Cesar_a_Britania Juventus_Center Laura_Balbo Juan_Antonio_Frías_y_Escalante Kirengeshoma Levensrecht Jeremy_(sencillo_de_Pearl_Jam) Isla_Plana_(Murcia) Jose_Gómez_Ortega_(politico) Kurdistan_iraqui Julio_de_2012

html map