Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Begona_Amunarriz Baudilio_Díaz Black_Diamond_(Florida) Barret_sur-meouge Carl_Grossberg Campeonato_de_Wimbledon_1987_Individuales_Masculinos Bridgehampton_(Nueva_York) Bajo_de_doce_cuerdas_triples Bagés Burnsville Caoayan_(Ilocos_Sur) Bucker_Bü_131_Jungmann Bermiego Casa_de_Estanislao_Durán Catedral_de_la_Purísima_Concepcion Año_892 Carlistada Boadilla_(La_Fuente_de_San_Esteban) Batalla_de_San_Miguel Cassie_Turner Campeonato_de_Espana_de_Trial Bnei_Sakhnin_F.C. Centro_Democrático Bambusa_metake CXO_J164710.2_455216 BMW_328 Balón_de_Oro_1966 Benincasa_cylindrica Bicromato_de_amonio Black_Rock Bolondrón CD_Leganes CRUD Cantón_de_Montmort-Lucy Campeonato_Tocantinense Bethel_(vermont) Bob_Esponja_la_pelicula Banco_Hipotecario_del_Uruguay Blanzy_les_fismes Botanist's_Repository Calarcá_(Quindío) Bahia_de_l'Isle-Verte Catamenia Casimir_Arvet-Touvet Castroserna_de_Abajo_(Segovia) Carex_ornithopoda_subsp._bulgarica Castigo_físico Campanula_patula_var._neglecta Bank_of_America_Center_(San_Francisco) Año_83_adC Brookings_Institution Carex_irrasa Bois_le_Duc Bonnie_Franklin Casas_Altas_(Valencia)

html map