Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Witold_Lutoslawski Via_Heraclea Yuki-onna Zipangia_fulvicornis Vaca_berrenda_en_colorado Valle_Peligna Yemení Vedegambre_fetido Club_Estudiantes_de_La_Plata White_Cloud_(Michigan) Adalbero_von_Eppenstein Chicago_(ciudad) Coche_del_siglo Zona_arqueologica_de_Setefilla Villadoz_(Zaragoza) Vehículo_de_Reconocimiento_Tipo_95 Club_Atletico_Sarmiento_de_La_Banda Vendenesse_les_Charolles XHQRO-FM Viterbe Y.S.Chen Aeródromo_de_Tineo Venera_(molusco) Zebrallo Colosalismo Companía_Gris Van_Fan WISC-IV Víctor_de_la_Parte Colosseo_Quadrato Combate_de_Pudeto Acción_Nacional_Española Condado_de_Oconto_(Wisconsin) Wakabayashi_Hiroyuki Club_de_Fútbol_Villanovense Condado_de_Pendleton_(Virginia_Occidental) Way_of_life Villeneuve_Racing Consejos_(Espana) Valley_Falls_(Carolina_del_Sur) Zeta_Microscopii Acho,_el_bilibrambo Choral_Public_Domain_Library Vuelta_olímpica Cocina_novoandina Club_Deportivo_Llanes_Urbania Weingartia_brevispina Alberto_Garcia-Aspe College_Park_(Maryland) Adolf_Oberländer Clarks_Green Viva_Bianca Vaux-Montreuil Coalición_ganadora Adon_(mitologia)

html map