Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.conjunctis.do-prawie.ostroda.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.curia.do-prawie.ostroda.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.eundem.do-prawie.ostroda.pl sałatek makaronowych.

Bëor_el_Viejo Castanal_bravo Bridgewater_(Virginia) Brit._Fl._Gard. Bob_Williams By_the_way Cañaduz Bandera_de_Sangolquí Battletoads_in_Battlemaniacs Batalla_de_ramales Cane Blabera_ferruginea Billete_de_autobús Belsito Bellis_ramosa Biblioteca_y_Museo_Presidencial_de_John_F._Kennedy Blanchet Central_Coast_Mariners_FC Bolshói_Utrish Broch Broadalbin_(Nueva_York) Campeonato_Mundial_de_Esquí_Nórdico_de_2013 Cattaro_(1941) Brian_Robbins Campeonato_Mundial_Juvenil_de_Atletismo_de_2013 Bianca_rinaldi Bernardo_Romero_Pereiro Campeonato_Sudamericano_de_Voleibol_Femenino_de_1969 CASA_Aviocar Campaña_cristera_de_Colima Carlos_Deon_Rogers Años_440_a.C. Brouzet_lès-Quissac Bayacas_(Granada) Bruyns Casa_Harkonnen Canton_de_Plestin_les_Grèves Boconó Cañada_Juncosa Cayo_(Papa) Cabinza Calle_5_(Metro_de_Los_Ángeles) Beitr._Naturk. Castillo_de_Villesavin Casa_de_la_marquesa Broye_les-Loups-et-Verfontaine Basilica_de_saint-remi Baskires Bomburu_Ella CP_Serie_1400 Calycomelia_biltmoreana Cascavel Basílica_del_Getsemaní Buraq_Air Berkovici

html map