Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.dentystawroclaw.net.pl/tag/dawidziuk-twitter/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.dentystawroclaw.net.pl/tag/erdomed-ulotka/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.stomatologpoznan.net.pl/tag/wybranowski-twitter/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Reserva_natural_del_Pilar Universidad_de_Ioánina Ricardo_Pardo_Zancada Rodenticida Iglesia_de_San_Jose_(Venecia) Municipio_de_Millbrook_(condado_de_Graham,_Kansas) Gobernantes_de_Mendoza Indice_sinonímico_de_la_flora_de_Francia Uintaterios Georgia_on_my_mind Municipio_Padre_Pedro_Chen_(Bolívar,_Venezuela) Muraenolepis Gabia_Chica Universidad_Catolica_del_Peru Roberto_Caamano Ubi Relaciones_entre_Azerbaiyán_y_la_Union_Europea Geografia_de_Guipuzcoa Galina_Ustvólskaya Municipio_Andres_Bello_(Tachira_Venezuela) Félix_de_Bizancio Inmigración_británica_en_Canadá Utricularia_sect_Foliosa Ronnie_Stevens Rosales_(desambiguacion) Río_Arria Gobernacion_de_As_Suwayda Municipios_de_Tamaulipas U_A._de_C. Tursaansydän Río_Asi Universidad_Tecnica_de_Lisboa Giro_de_reggio_calabria Reserva_India_de_los_Cattaraugus_(condado_de_Erie,_Nueva_York) Gaocheng Umbros Musa_ibn_Musa Ronald_Martínez_Ponce Revuelta_de_1907_(Rumanía) Roque_Sáenz_Peña Municipio_de_Benton_(condado_de_McCook,_Dakota_del_Sur) Municipio_de_Sharon_(condado_de_Richland,_Ohio) Rhino_Records UCoz Tremeven_(Finisterre) Trivignano_Udinese Germán_Sierra Tributo_de_las_cien_Doncellas Municipio_de_Guadarrama Rio_Okavango Reincorporación_de_Tacna_al_Perú US_Marignane Rostov-na-Donu Uñon Gackt

html map