Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Jorge_Alberto_Triaca Juan_III_Vatatzés Kerepakupai_Merú Islas_Virgenes_Americanas_en_los_Juegos_Olimpicos Jiri_Jarošik Konigsdorf La_Roquette-sur-Var J.C.Röhling Juliette_Greco Laigné-en-Belin José_Maria_Olazabal_Zalumbide La_chica_del_baston Juan_Pablo_Oliver Juan_Peláez_(actor) Laços_de_família La_herencia_ferramonti Liga_ACB_1998-99 La_chula_de_Pontevedra Lechiguanas Joe_Walsh Jean_Pierre_Rampal Julio_Rodriguez_Fernandez Krakover Laguna_de_Canaima Lipiny_(condado_de_Ciechanów) Kargopol Laguna_Sauce_Grande Jardines_de_murillo Jessico_Dancemix Juan_de_Lorena_(1498-1550) Kathy_Caballero Juncia_aromática Ley_del_hogar JT3C King_Lear_(Pelicula) Jahnavi_Jivita_Pati La_lonja_de_Lerida John_Maxwell_Coetzee Joaquin_Roji_Lopez_Calvo Jensia Inula_helenium L.f. Libro_Verde_(Aragón) Jujuyes Isolepis_andina La_reina_de_los_condenados_(pelicula) Jean_Jacques_Barre Instituto_Superior_de_Educación_Física_(Universidad_de_la_República) Juan_Fernando_Bonilla Intervencion_sanitaria John_Billingsley L'esprit_de_l'escalier KUBARK Leptocola_gracillima José_Martínez_Fontes

html map