Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Estación_de_Zaragoza_Campo_Sepulcro Facultad_de_Ciencias_Economicas_(Universidad_de_Antioquia) Estación_12_de_Octubre Fiesta_de_Los_Marchos Elgiva_de_York Flor_de_mayo_(sitio_arqueológico) Forsitia Errónea Estacion_de_Faidherbe_-_Chaligny Firefox_2.0 Fadrique_Álvarez_de_Toledo_y_Enriquez_de_Quiñones Euriápsida Esmegma Fragata_Clase_Sachsen Entrenamiento_de_Voluntario_-_los_desconcertantes_enigmas Enrique_I_de_Portugal Eucalyptus_gunnii_var._elata Federacion_de_las_Antillas_Británicas Elena_Martí Ermita_de_San_Antonio_de_Padua Embalse_Carén Estadisticas_de_la_carrera_de_Roger_Federer Eusebio_Blasco_Soler Fiat_673N Eyección_de_Masa_Coronal Ferrocarril_Chiapas_Mayab Francisco_José_I_de_Austria_y_Hungría El_Peñón_(Catamarca) Empanadores Enrique_Ribelles_Sero Episodios_de_Tokyo_Underground Federación_espanola_de_fútbol Frank_Morgan Fernandez_Salvador Euphorbia_alpina_var._rupicola Elephant_and_Castle FC_Oţelul_Galaţi Estadio_central_de_Krasnoyarsk Este_es_el_romance_del_Aniceto_y_la_Francisca_de_cómo_quedó_trunco_comenzó_la_tristeza_y_unas_pocas_cosas_mas_.. Elaeodendron_australe Escuelas_Públicas_de_la_Ciudad_de_Oklahoma Engrama_(desambiguación) Feliciano_Condesso Festival_de_cine_español_de_Málaga Embajada_de_Mexico_en_China El_Parque_Ecoturistico_Joya_La_Barreta El_gran_gigante_bonachon Fernán_Núnez_(Cordoba) Feuilleea_berteriana Ephialis Elecciones_autonomicas_vascas_(2001) El_Chuche Figuración_libre_popular Fermín_IV Florida_A&M_University

html map