Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

KTFN Lecoq Jesus_Membrado LV-GV Isabel_de_los_Ángeles_Ruano Jeffry_Hyman José_Maria_Sicilia Jose_Ibañez_Marín Kesk John_Towner_Williams James_Todd_Smith_III Jorge_Gonzalez_Izquierdo La_Ferte_Hauterive Javi_Lopez Las_Islas_Salomón Kenji_Mizoguchi Kagawa,_Japón Jerry_Brown La_honra_de_los_hombres La_Tierra_(planeta) Jesús_Maria_y_José La_Frette_(Saona_y_Loira) Latrell_Sprewell La_Boissière_en_Gatine Lago_de_Puentes_de_García_Rodríguez Jean_Charles_Pichegru Liberation_Nord Jorge_Romo_Salinas Lana_del_Rey Laelinasaurio Kseniya_Rappoport Jorge_Torales Kim_Kyung-jung Left_and_right Lightsaber L/m² Inés_Fernández_Ordónez Jose_Maria_Pino_Suarez Lina_Medina Kosmos_633 Kojak_(vehículo) Ita_Ibaté Ley_Orgánica_de_Procesos_Electorales Johannes_Drost Johnstonella_inaequata La_Prensa_(Florida) Le_Plessis-Grohan Latedo Ley_de_Casas_Baratas Kanoíta Julio_de_1984 J_P_Morgan_Jr. Jefferson Jose_Antonio_Sáenz_de_Santa_Maria Lamoso

html map