Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Bolognese |
|
Conchiglioni
Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells.
Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki.
Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].
Club_social_de_deportes_rangers
Connerton_(Florida)
Alcazar_(banda)
Accion_republicana_de_mallorca
Zuunmod
Clarksville_(Arkansas)
Villa_Carmela
Wikipedia_en_occitano
Chupícuaro_(Michoacán)
Valdano
Conde_del_Puerto_de_Santa_Maria
Acer_carpinifolium
Conchillas
Vladimir_Luxuria
Commelyn._Cyrtandr._Bengal
Aeonium_ciliatum_subsp._praegeri
Achille_Polonara
Actitud_Maria_Marta_(álbum)
Vega_de_mesillas
Cincovillas_(Guadalajara)
A_arribada
Agrostis_retroflexa
Ai_y_Makoto
We_Xipantu
Zastava_Automobili
Agialida_abyssinica
Waldemar_Malak
Coatepantli
XBox_Live
Claudio_Úbeda
Adaptacion_biologica
Victor_Hugo_Vilhem
Cis_recurvatus
Villanúa
Aeropuerto_de_Morön
Villefranche_du_Périgord
Comisión_Permanente_de_Educación_Deportes_y_Recreación_en_Chile
Alegres_de_la_Sierra
Zita_de_Borbón_Parma
Aizuwakamatsu_(Fukushima)
Charles_Hamilton_Smith
Yaromir
Vega_de_Villalobos_(Zamora)
Agirre_(pelotari)
Acido_oleanolico
Condado_de_Issaquena_(Misisipi)
Vespertilionidae
Condado_de_Benewah
Abandon_All_Ships
Villagarcia_del_Llano
Charlwoodia_rubra
Club_Atlético_Boca_Juniors_(Básquetbol)
Chilenomela_mimica
Westerl.
Vallclara
|