Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Club_social_de_deportes_rangers Connerton_(Florida) Alcazar_(banda) Accion_republicana_de_mallorca Zuunmod Clarksville_(Arkansas) Villa_Carmela Wikipedia_en_occitano Chupícuaro_(Michoacán) Valdano Conde_del_Puerto_de_Santa_Maria Acer_carpinifolium Conchillas Vladimir_Luxuria Commelyn._Cyrtandr._Bengal Aeonium_ciliatum_subsp._praegeri Achille_Polonara Actitud_Maria_Marta_(álbum) Vega_de_mesillas Cincovillas_(Guadalajara) A_arribada Agrostis_retroflexa Ai_y_Makoto We_Xipantu Zastava_Automobili Agialida_abyssinica Waldemar_Malak Coatepantli XBox_Live Claudio_Úbeda Adaptacion_biologica Victor_Hugo_Vilhem Cis_recurvatus Villanúa Aeropuerto_de_Morön Villefranche_du_Périgord Comisión_Permanente_de_Educación_Deportes_y_Recreación_en_Chile Alegres_de_la_Sierra Zita_de_Borbón_Parma Aizuwakamatsu_(Fukushima) Charles_Hamilton_Smith Yaromir Vega_de_Villalobos_(Zamora) Agirre_(pelotari) Acido_oleanolico Condado_de_Issaquena_(Misisipi) Vespertilionidae Condado_de_Benewah Abandon_All_Ships Villagarcia_del_Llano Charlwoodia_rubra Club_Atlético_Boca_Juniors_(Básquetbol) Chilenomela_mimica Westerl. Vallclara

html map