Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Vitória_do_Jari Chimaphila_kochii Chenopodium_triangulare Clasificación_mundial_de_la_FIVB Al_Shabbaab Zargatillo Charles_Nicolle Zglechow Columbus_Crew Chelsea_FC_(femenino) Aerides_multiflora_var._lobbii Conmutacion_(Válvulas) Viejo_Pascuero Vaill. Zwitterión Viudita_de_Río Ainur_(banda) Vellico Circuito_callejero_de_Macao Xv_distrito_electoral_local_del_distrito_federal Yo_estuve_ahi_nosotros_tambien Chouppes Cheshire_(Massachusetts) Abraham_Oyanedel Viñedo_de_Val-de-Loire Componente_electronico Vena_perforante_de_cockett WP:EAP Classic_Albums_Metallica_The_Black_Album Charlie_y_la_fabrica_de_chocolate Club_de_Futbol_Base_Abarán Condado_de_Clarke_(Misisipi) Yotuel_Romero Acrossocheilus_stenotaeniatus Christina_Ebner Condado_de_Greg_(Texas) Cobos_de_Cerrato Zamarrilla_encarnada Xatafi Chisinau Vafþrudnir Club_Atlético_Huracan_(Comodoro_Rivadavia) Charmless_Man Viggianello_(Italia) Club_Deportivo_Corralejo_(1975-2004) Valvula_termoiónica William_Blake_Edwards ATryn Via_Pecuaria Constante_de_Kaprekar Chinchecle A_S_Varese_1910 Chile_en_el_Mundial_2010 Zanthoxylum_integrifolium Clásico_de_Rosario

html map