Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bálsamo_de_la_Meca Bernardo_prudencio_berro Bernard_Groethuysen Cajanus_luteus Cedric_Iván_Escalante_Sauri Canuto_VI_de_Dinamarca Carlos_Bernard Bernard_Germain_Etienne_comte_de_La_Ville_sur_Illon_La_Cepède Bahia_Spirits Cameron_Marshall Calvos_(Povoa_de_Lanhoso) Carmelitas CIP2C9 Bitwise_XOR Canna_poeppigii Beato_Miguel_Agustín_Pro_Juarez Bula_de_Lucio_III_(1182) Bromus_glomeratus Camp_Nelson Caja_Laboral_Baskonia Bormujos Carrascal_de_san_miguel Carl_Horvath Bastón_de_tres_secciones Cayetano_(nombre) Boqueron_Esteban Basilica_de_Santa_Maria_del_Coro Brookland_(distrito_de_Columbia) Candidaturas_a_los_Juegos_Olímpicos_de_2008 Betula_alba_var_papyrifera Calcedonia Batalla_de_queronea_(86_a._c.) Cada_uno_por_su_lado_y_Dios_contra_todos Caso_de_la_tiña Carelia_pilsbryi Bruno_Walter Cabeza_Suprema_de_la_Iglesia_de_Inglaterra Béning_les_Saint-Avold Capitulos_de_Seinfeld Calle_Saint-Denis Barbulifer_enigmaticus Biosidus Bolbaffer_barbatus Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1993 Campeonato_de_Espana_de_Ralis_de_Tierra Bainbridge_(villa) Castelo_(Cervo) Barovero Bézouotte Brotola_de_fango Candice_Wiggins Cayo_Valerio_Potito_(consul_331_a._C.) Benjamin_Vicuna_Luco Brexiaceae Bahía_de_Souda

html map