Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aston_Martin_One_77 Monção_(Portugal) Mucizonia_sedoides Ibn_Misjah Asou_Miyoko Asistencia_media_en_los_estadios_europeos_de_futbol Ministerio_del_interior_de_rusia Helicoptero_naval Azerbaiyan Arac_(licor) Antonio_G_Olea Anos_600_a._C. Helcaracsë Ano_1750 Mugron Hydrilla_wightii Arca_del_Convenio Guayita Augusto_B._Leguía_y_Salcedo Arisareae Anadara_tuberculosa Huaylas Andréi_Yeriomenko Hospital_de_Santo_Tomas_(Astorga) Apio_de_laguna Arroyo_Seco_(desambiguación) Argelia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Múnich_1972 Ida_Rodríguez_Prampolini Anti-natura Hedera_arborea Huerto_del_Cura Hexaedro_regular HR_4609 Hotd Ard_(radiodifusor) Avançon_(Altos_Alpes) Mucho_Lucho Andrei_Xepkin Morelia,_Michoacán Avicularia_cyaneopubescens Mugello_Circuit Ann._Sci._Nat.,_Bot._ser._2 Hoosiers:_mas_que_ídolos Heaven_(pelicula) Monumento_natural_Loma_de_Leon Hombre_de_davos Anos_570 Antonio_García_Baquero_Gonzalez Hossam_Ghaly Hirano-ku Har_G_Khorana Association_Sportive_de_Cannes_Football Apolo_3 Apoyo_(canto) Grumman_TBF_Avenger

html map