Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.crede.to-prawo.katowice.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.domini.to-prawo.katowice.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.gratias.to-prawo.katowice.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Historia_de_Melena_del_Sur Armada_Real_e_Imperial_Austrohúngara Herrumbre_(color) Gundam_Seed Anos_1190_a.C. Guerras_chechenas Arte_prerrománico Aviación_Ligera_del_Ejército_de_Tierra Asociación_independientes_de_santa_úrsula Motivation Ministro_Rivadavia HD_102552 Muestreo_de_vellosidad_corionica Arroyo_gená Armorial_municipal_de_Ávila Armellini Andres_Piquer Antonio_Fernandez_Santillana Horokeu_Usui Antonio_de_Alós_y_de_Rius Monasterio_de_San_Benito_(Talavera_de_la_Reina) Avenida_Honorio_Pueyrredon Arrastre_de_bueyes Haplosomoides_biclavatus Halcon_de_monte_barreteado Hernán_Buenahora Monumento_a_Eva_Perón_en_la_ciudad_de_Buenos_Aires Antonio_Sebastiani_Minturno Hidrola Arman Anibal_Otero_Alvarez Animal_Boxing_(videojuego_2008) Himeroconcha_fusca Artilleria_autopropulsada_M109_Howitzer Antonio_Ibáñez_de_la_Riva Asterix_el_Galo_El_regalo_del_César Asociación_para_la_Defensa_de_la_Naturaleza Helleborine_varians Antonio_Benarrivo Idioma_luoravetlan Harry_Potter_y_el_principe_mestizo_(pelicula) Hyphasis_sadanagai Ano_543 Haplochromis_mandibularis Mrzlo_Polje Hacia_lo_salvaje_(álbum) Atletico_de_madrid Anatomia_de_Grey_(videojuego) Arizala Guerra_Peninsular Monumento_natural_Bosque_Petrificado Antioco_VIII_de_Siria Minas_(armamento) Aralia_racemosa_f._sachalinensis Aronimink_(Metro_de_Filadelfia)

html map