Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Calbuco_(volcan) Califato_Sokoto Cattleya_tenebrosa Campeonato_Historico_de_Peso_Welter_de_la_NWA Año_1529 Carex_digitalis_var._glauca Bobo_corbatín Cerastium_arenarioides Björn_Borg Basílica_catedral_marie_reine_du_monde Carnerillo Añublo Batiscafo_trieste Boxeo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Helsinki_1952 Cantón_Yaguachi Castiello_de_Jaca_(Huesca) Bionville_sur_Nied Campeonatos_oficiales_de_rugby_en_Argentina Boeing_B727 Chalcides_bedriagai Calle_168_(linea_de_la_8ª_Avenida) Barbus_baudoni Cadena_Ser Boñiga Brachistus Canton_de_Arreau Bouhans_lès-Montbozon Campeonato_de_Venezuela_de_Ciclismo_Contrarreloj Bieler Bellegarde-Sainte-Marie Carpetovetonico Catasetum_fimbriatum Cartoon_Wars_Part_I_(South_Part) Canción_del_sur Buttzville_(Nueva_Jersey) Casa_de_Borgoña_(España) Brassier Castillo_de_aro Carlos_Eduardo_Gutierrez Carla_Cox Año_308 Cadena_del_frío Carlos_Orue Bbc_three Cerro_Mutún Buitres_Después_de_la_Una_(álbum) Bagheera_kiplingi Betta_dimidiata Barrio_del_ave_(milla_digital) Bourg_de-Sirod Bernard_Lagat Capacho_Viejo CD_E Casa_de_Meneses Barreteros_de_zacatecas

html map