Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pachislot_Akumajō_Dracula Pedro_Ramón Nebojša_Popović Otstranenie Otautahi Potamogeton_acuminatus Paulino_Rojas OKA Pinus_porphyrocarpa Pacific_Junction_(Iowa) Napolitana Nishitokyo_Tokyo Piragüismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sídney_2000 Pedrosa_de_valdelucio Platyphora_selva P_O_D_E_M_O_S Particulas_fundamentales Negu_Gorriak_(álbum) Ononis_natrix_f._barcinensis Nestor_Caballero Palacio_de_villamejor Plymouth_(Minnesota) Museo_de_Arte_Precolombino_e_Indigena Phyllomedusa_atelopoides Philenoptera Orochi_Shermie Plazia_pinnifolia Passalus_zangi Nicolás_de_Piérola_Villegas Pop!_The_first_20_hits Neofrón Patriarca_Arles Países_Bajos_en_los_Juegos_Olímpicos_de_París_1900 Nueva_Barcelona Navajita_Platea Neobrotica_inconstans Nuestra_Senora_de_Banneaux Phaedon_cupreum Orquesta_Barroca_de_Friburgo Navaguinskoye O_show_dos_Tonechos Palacio_de_Castelgandolfo Odesur Nev_Schulman Norwood_(Nueva_York) Nobutoshi_Canna Partido_Nacional_o_montt-varista Pinscher_miniatura Olimpiada_Internacional_de_Matematica Portbail Museo_Norton_Simon Pine_Lake_Park_(Nueva_Jersey) Plaza_Ñuñoa Museo_de_bellas_artes_de_Burdeos Pato_Malvasia_Australiano

html map