Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

B_26 Años_940_a._C. Boulogne_Sur_Mer_(Argentina) Carl_von_Ossietzky Batalla_del_monte_gauro Biblioteca_Publica_del_Condado_de_Fresno Candelita_copetiamarilla Capilla_de_San_Pedro_de_Abajo_(Güimar) Bolsa_de_Shanghai Batrachostomidae Campina_del_Henares Brequette_Cassie Beaubec_la-rosiere CMLL_Japan_Super_Lightweight_Championship Carpintero_oliva_yungueño Caprasio_de_Agen Caja_de_Ahorros_de_Zaragoza_Aragón_y_Rioja Capa_de_hielo_de_groenlandia Bogidiellidira Centulo_III_de_Bigorra Cañeros_de_Zacatepec Carl_English Carrodano Budismo_en_rusia Boucerosia Castillo_de_Monte_Real Capricornio_de_las_encinas BMT_Sea_Beach_Line Brook_(Indiana) Campo_(Corcega_del_Sur) Bart's_Comet Bungee_rocket Cancionero_de_Uppsala Cabezón_de_Pisuerga Belutta_sessilis Catalina_Fernández_de_Córdoba_y_Ponce_de_León Castalión Celtis_nervosa Calle_110_–_Cathedral_Parkway_(línea_de_la_7ª_Avenida–Broadway) Beaulieu_sous-Parthenay Barbosella_gardneri Bembezar Campeonato_Sudamericano_Masculino_de_Voleibol_de_2009 Biotecnología_vegetal Carlos_Carlin_Calvo Brian_Slagel Bae_Doo_na Biron_(Charente_Marítimo) Base_de_la_Fuerza_Aérea_de_Hill Bourguignon_les-la-Charité Bernardo_cazzaro Baguer-Pican Basílica_de_la_Dorada_de_Toulouse Ballee CA_Atlanta

html map