Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sao_Pedro_do_Funchal Tambo Tom_Cato_Visnes Tierra_del_Vino Submarino_I-29 The_big_one Sint_Jacobskerk Sainte_Euphemie_sur-Ouvèze Tomás_Baeza_González San_Lorenzo_de_El_Escorial_(Madrid) Snorkel_(submarino) Tanagel Tordo_aligrís Stege Telis_foenum-graecum The_Beatles/1962_1966 Sepik_oriental Salmo_friderici Terceto Six_Degrees_Of_Inner_Turbulence Supersonic_(cancion_de_Jamiroquai) Sisimbrio Saga_de_Havarðar_Ísfirðings Selena_¡VIVE! Silvanus_Kettleburn TAKA_Michinoku So_121 San_Victorino Salsera Theil-sur-Vanne Teatro_Metropolitano_de_Medellin_José_Gutiérrez_Gomez Seleccion_de_futbol_del_Pakistan Square_del_doctor_Variot Sviatoslav_Ólgovich Sanscrito San_Jerónimo_en_oración_(El_Bosco) Sociedad_pequeñoburguesa Sturmabteilung Santurdejo_(La_Rioja) Silvanus_andamanicus Tasa_de_transmision Símbolos_de_la_Unión_Suramericana_de_Naciones Salon_de_la_Fama_del_Rugby Syracuse_Nationals Sastra_quadripustulata The_Frustrated Sistemas_de_información Souméras Tithymalus_mathiolii Schmidelia_adenophylla Torrescárcela Southport_North_Carolina T-Bag Touroulia Thankful

html map