Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Martín_Suarez_de_Toledo Pseudonotoxus_minutus Mataderos_(Buenos_Aires) Gournay_Loize Mangaung Majuelo Maria_Antonia_de_Kohary Prob. Lothar_Collatz Miguel_I_Rangabe Queratoconjuntivitis_seca María_Antonia_Trujillo_Rincon Pseudoexfoliacion Gran_Premio_de_Piriápolis Ramon_Maria_Caldere Provincia_de_Piacenza Línea_52_(TUZSA) Gramaza Gourdan_Polignan Mijail_Agueiev Raúl_Wernicke Rachicallis_rupestris Ramón_Nuñez_Villarroel Logurinn Meridiano_179_este Marzo_2012 Primera_División_Profesional_de_Uruguay Luzy_sur_Marne Graciela_Tenenbaum Purificacion_Ortiz Mhlongo Mateo_Alemán Militsiya Mark_Hinkle McClure_(Illinois) Manecilla_(hojalatería) Gran_Premio_de_Huelin Raincoop Marcelo_Piñeyro Luis_Sainz_de_los_Terreros Rade_Serbedzija Magaly Mijail_Ivánovich_Glinka Gran_camino_del_este Mansa_de_Malí Rally_Dakar_2010 Puerro_salvaje Pâte_chinois Ray_Anderson Pêche_Melba Puntos_de_caso_de_uso Mamatetas Lord_Holland Louis-Nicolas_Bescherelle Primer_gotico

html map