Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Hebrides Astérix_el_Galo_(película) Aristolochia_insularis Haram Gultro_(estacion) Herwegh Ari_paluch Arnica_rhizomata Hettekees Astrid_Carolina_Herrera_Irrazábal Anso_(Huesca) Antonio_de_Escaño Hashomer_Hatzair Moghavemat_Sepasi_Shiraz Astrothalamus Homapoderus_dualaicus Anglars_Nozac Modus_vivendi Asurnasirpal_ii Herpesvirus_humano_6 Hipopotamo_de_Allenton Ancón_(corregimiento_de_Panama) Atari_Jaguar Motu_proprio HD_290327 Mundial_de_fútbol Hoja_de_hielo Antenor_Samaniego Historia_de_Taiwan Moana_(Pontevedra) Angiopatia_diabetica Idioma_khalaj Archivos_del_terror Gustav_III_de_Suecia Antonio_Labat Arsèguel Historias_de_usuario Happy_Feet_(Disco_de_8½_Souvenirs) Historicidad_del_Libro_de_Mormon Anne_Malherbe_Gosselin Minitari Audi_RSQ Multiviral_(canción) Motín_de_Sicilia Arquidiócesis_de_Braga Astragalus_brevidens Historia_de_Getafe Günter_Steinhausen Arco_supraorbitario Mother_and_Child Hombre_de_hierro_II Mimosa_adstringens Ibira-pere Gripposaurus Avenida_Colón

html map