Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Stein_Rokkan Tecno_Hardcore Tom_Noir Santa_Maria_Hoe Sky_1 San_Cristobal_Verapaz Setebos_(satelite) Timbu_(etnia) Saint-Barthélemy-de-Bussière Segunda_División_B_Venezolana_2009/10 San_Julian_(Bimenes) Saturnino_Allende Suceso_(desambiguación) Simon_del_desierto Scott_Speed Searsport_(Maine) Time_Machine_(álbum_de_Axxis) Todd_Dunivant Torre_Solar_de_Fuente_el_Fresno Theresa_Brunszvik Thuja_caucasica Sistema_Integrado_de_Informacion_Taxonomica Superliga_de_Eslovaquia_1995/96 Succisa_pratensis Somain Salvia_undulata Siempre_te_amaré Saint-Germier_(Deux-Sevres) Sao_Caetano_(Madalena) SuperDrive Supersalidos Teléfonos_de_lata Serie_A_(Italia)_1970-71 Sponia_schiedeana Tito_(Italia) Terfeziaceae Sánchez_de_Segovia Sebastián_Eguren_Ledesma Tabajara_Ruas T-bar Songay Terremotos_en_Puerto_Rico Thimert_Gatelles Salsola_bottae Saqueo Salto_del_Corumbel_bajo Sergio_Pelegrin_López Salinas_(Salinas) Tratado_de_Libre_Comercio_entre_Panamá_y_Estados_Unidos Seleccion_de_futbol_sub-23_de_Mexico Tony_Greig Thomas_M_Disch Tavernolas Stan_Kimbrough Sittwe

html map