Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cabo_Francés Bulbine_huilensis Cañón_(geografia) Bunomys_chrysocomus Cenagriónido Bagé_la_Ville Caso_y_tipo Bruno_de_Finetti Bertrandville_(Luisiana) B_737 Break_the_Ice_(canción_de_Britney_Spears) Casa_romana_de_la_calle_Añón_de_Zaragoza Calle_Great_Victoria Champ_sur-Barse Carta_de_Niza Ceratophytum_tetragonolobum Bam_Bam_Miranda Carlos_Giacosa Batalla_de_cartagena_(1643) Cesar_Alvarez_Cañete Centro_Europeo_de_Empresas_e_Innovación_de_Galicia_(Bic_Galicia) Bandera_de_Guía_de_Isora Bathyraja_brachyurops Bagnoli_irpino Bruce_Greyson Callulops_fuscus Bucy_le-Long Cercle_Artistic_de_Sant_Lluc Baroness_of_Bosworth Basilica_Nuestra_Senora_de_las_Misericordias_(Santa_Rosa_de_Osos) Bailando_en_una_pata Campomanesia_gomesiana Campeonato_Europeo_de_Halterofilia_de_1989 Cerelasmidae Base_de_la_Fuerza_Aerea_Barksdale Cabo_de_Hornos_(Chile) Azucar_de_cana Chacareras Azuqueca_de_henares Berón_de_Astrada Año_1551 Brendan_Behan Bandera_de_noreña Callobius Branavara Cazador_de_Sueños Cabot Buti Campodipietra Capitulos_de_Stargate_SG_1 Bubbling_Over Calor_Urbano Casa_Colectiva_Valentin_Alsina Campeonato_peruano_de_1968 Campeonato_Sub-20_de_la_OFC_2007

html map