Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Bonnières_sur_Seine Caenotus_pusillus Britney_and_Kevin_Chaotic Casa_noble Bạc_Lieu Cantabria_Gaitera BitTorrent_(programa) Caso_Bravo Blucher_(buque_alemán) Casa_de_Lazarevic Bernd_y_Hilla_Becher Bignonia_grandiflora Barranco_de_Guarimiar Caricina_incurva Betances Cattleya_araguaiensis Bouvier Catalpa_brevipes Bateria_(percusion) BAE_146_200 Capparis_spinosa_subsp._inermis Bazincourt_sur_saulx Carteles_de_reclutamiento Canal_Irtish_Qaraghandy Blenod_lès-Pont-à-Mousson Base_militar_de_manta Bases_autonomas Bòrd_na_Gaidhlig Castaic Castejon_de_Alarba_(Zaragoza) Campanula_rotundifolia_var_ovalifolia Begonia_aculeata Boris_Ponomariov Balabanka Bacopa_procumbens_var._peduncularis Cazaux Carita_pintada Boeseghem Captura_del_doble_convoy_ingles_(1780) Bania_Luka-Belgrado_II Batalla_de_forum_gallorum Chanteloup_(Deux-Sevres) Bourbon_whisky Bidens_aurea_var._wrightii Carex_cooleyi Canizo_(Zamora) Batalla_del_cabo_espartel Bass_Rush_ECOGEAR_Powerworm_Championship Cadena_del_frío Bolsa_de_praga Batalla_de_carrhae Besignan Calixto_José_Silva Chaillé_les-Marais Cepa_ventricosa

html map