Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Guarenas Anastasia_Mijailovna_Románova Australoheros_ribeirae I_Gobierno_nacional_de_Espana_(1938_1939) Arboreto_Main-Taunus Analisis_B.C.G. Hymenolaena Asedio_en_la_antigua_Grecia Haploscelis_viridescens Annette_Von_Droste_Hulshoff Monasterio_de_Santa_María_de_San_Salvador_de_Cañas Arlette_Pacheco Apodos Andrei_Linde Atocha_(Madrid) Guarea_megalantha Avion_de_transporte_táctico_militar Montaure Gymnocactus Apellidos_indigenas_de_Colombia Armada_Francesa Hermon Mimí_Bechelani Astronic Hortoneda_(Conca_de_Dalt) Andresy Montserrat_Martín Heleioporus_barycragus Monodactylidae Argyrexias_candicans HABE Monthly_Comic_Gene Grupo_de_Investigacion_y_Estadisticas_del_Fútbol_del_Interior Misfits_(serie) Hospital_materno_nacional_de_Dublín Arco_de_triunfo Historia_de_la_lengua_francesa Arte_feudal Historias_del_Kronen I_Distrito_Electoral_Federal_de_Puebla Hannah_Montana_&_Miley_Cyrus_Best_of_Both_Worlds_Concert_(album) Heleborina_purpuraoscura Mtkavari As_Travesas Archibald_Alison Ataque_preventivo Asociaciones_empresariales Ibrahima_Faye Arroz_roto Aulo_postumio_albo_(consul_464_a_c_) Montfort-sur-Boulzane Historia_de_la_metalurgia_en_el_subcontinente_Indio Mornand_en_Forez Auditorio_de_la_Region_de_Murcia Motor_de_combustion_externa

html map