Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Guerra_de_independencia_americana Autovia_de_Málaga Aprendiz_de_jedi Mordellistena_bogorensis Antonio_Gonzalez_Guevara Guerra_ruso-japonesa HMS_Superb_(1907) Apipa Hugo_II_de_Ampurias IMT-2000 Hannah_Beswick I_Lied_My_Face_Off Atención_sonora Andres_Ignacio_Menéndez Moray_(sitio_arqueológico) Hwanghae_del_Norte Historia_sobre_la_cartografía_china Heracleum_ceretanum Movimientos_políticos Harald_Gråfell Ann Iconico Autovia_imabari-komatsu Hominoideos Guerra_Civil_de_Sri_Lanka Auschwitz-Birkenau Hipnosis_regresiva Homaloptera_menoni Héctor_Abad_Faciolince Helcogramma_inclinata Heterixalus_betsileo Icono Monumento_de_las_Harpías Aurec-sur-loire Huracanes_de_Bolívar Angostura_de_Tormes Avesnes_sur_helpe Andrea_D'Odorico Gringo_Gazette Harald_Herbrandsson Auñón_(Guadalajara) Hans_Blumenberg Antiespasmódico Antonio_Fernandez_Morales Apartment_1303 Ane Mision_jesuítica_de_Jesús_de_Tavarangue Avicularia_cyaneopubescens Arn_interferente Ministerio_de_Estado Monterrubio_de_la_serena HD_216803 Hieres_sur_Amby Asteranthe III_República_Francesa

html map