Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Labeo_dhonti José_M_Martínez_de_Pisón_Cavero Jose_Maneiro Lenguaje_élfico Juan_José_Romero Joseph_Farman Javier_Fernandez-Lasquetty_y_Blanc Las_Chacritas La_Unión_(Buenos_Aires) Joan_Barry Juan_Morcillo_y_Olalla Jaime_Fillol_Jr JOTI Jorge_García_del_Valle_Mendez José_María_Manescau_Saborío Kimo_(marca) Iðavöllr La_sierra_de_los_Zorros_de_Cullera Limonada_alcalina Krásnaya_Ulka Lhuitre Lesa_humanidad Lillian_Shaw José_Protasio_Rizal-Mercado_y_Alonso-Realonda Jesus_College_(Cambridge) La_Tierra_del_Verano Jorge_Luke Jean_Guéhenno John_Sedgwick Le_Tissier Kaoru_Watashiya Instituto_de_Cultura_Hispanica Jequiá_da_Praia Leocereus_urandianus Leon_Brunschvicg La_Bussière_sur-Ouche Jerguén Iparralde Juan_Ignacio_Dinenno León_heráldico Jonathan_Lipnicki Leung_Sui_Wing Ioannis_Phokas José_María_Sert Jarnosse Juan_Francisco_(beisbolista) Lista_de_capitulos_de_Yu-Gi-Oh! Jorge_Castelli Jardin_Samuel_Cocking Lifeboat_(Stargate_SG-1) Leyes_Fundamentales_del_Reino Isla_Privada Laserpitium_montanum Leland_L._Jones Juderia_de_Málaga

html map