Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Alfredo_del_Mazo_Vélez Dezsö_Lemhenyi Alvaro_Martinez_Aginaga Doryrhamphus_baldwini Dactylispa_flava DGAC_Chile Alfredo_Barrera_Vazquez Distancia_entre_dos_números_primos_consecutivos Ammodramus_leconteii Ammodenia_peploides Coprincipes_de_Andorra Ampelio_Villalba Alfredo_Kraus_Trujillo Crisis_del_sector_automotor_de_2008-2009 Distrito_de_aquia Convento_de_Santa_María_la_Real_de_las_Dueñas Diagrama_de_Stückelberg Divisiones_regionales_de_futbol_en_Aragon Cuarteto_cordobes Dry_As_A_Bone Aliákmon Dracaena_steudneri_var._kilimandscharica Echeclus_concinnus Dill. Coyuya_(estacion_de_Metrobús) Domenico_Fischietti Distrito_de_Rae_Bareli David_Vazquez_Martinez Cárst Côte-des-Neiges_Notre-Dame-de-Grace Cueva_Atta Damon_Thomas Altanius_orlovi Daniel_Hudson_Burnham Cuad._Ci._Biol. Democracia_(índice) Ebulloscopia Cupressus_macrocarpa Cromo_(mitologia) Alvaro_Caminha Deep-Desert_Brawl Declaracion_de_la_independencia_de_Venezuela Costanera Departamento_de_san_carlos Doradinae Alive_(cancion_de_Black_Eyed_Peas) Distrito_de_San_Juan_de_Tarucani David_A_Stewart Draconculiasis Ametys_CMS Cymbidium_kanran_var_purpureohiemale EZ2DJ Alfa_Phoenicis Cueva_de_Santa_Ana Dia_del_Aborigen_Americano

html map