Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Oxyacanthus_sativus Nania_polymorpha Phineas_Black Optato Olivia_Munn Pequeñas_Antillas Phineas_y_Ferb:_A_través_de_la_segunda_dimensión Poli(but-1-eno-1_4-diilo) Plélauff Otaku_no_video Olazti Pedro_Barrenechea Poeta_Saxo Observatorio_de_Roma Pedro_de_Arbulo NBA_1950_51 Pilar_Urbano Peter_von_gomm Permotanyderus Oison Orquesta_Filarmónica_de_Jalisco Período_arcaico Osteoclasto Parroquia_de_San_Pedro_de_Pisagua Paris_pentafolia Natación_en_los_XVIII_Juegos_Centroamericanos_y_del_Caribe Nam_Yimyaem Nat_Adderley OGLE_TR-211b Museo_Histórico_de_Ordenadores Parque_Eólico_Rawson Peniocereus_greggii Nankai_Hawks Orfeu_Negro Navegación_marítima Os_resentidos Nestor_Benedetich Plitt Oposición_Venezolana Nacida_para_amar Operacion_Grenade Pedro_Diaz_de_la_Olmedilla Peseta_española Ocimum_minimum Museo_Provincial_de_Jaén Pagoda_Sule Operación_Anori Pimelodus_pohli OTRS Neobisium_bosnicum_herzegovinense Nicolas_Bremontier Pedro_Bank Plaza_Síntagma Parque_nacional_Yungaburra Oides_flavipennis

html map