Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Rubycon Gede_Pamanahan START_I Gargolas_Heroes_mitologicos Revista_de_Filosofia_(UCM) U_7_(1935) Turquestan_del_Oeste Revolucion_de_Octubre Rheinfall Rio_Alei Glaría Universidad_de_takushoku Rene_Petit Richard_Langly Retrato_de_Alfonso_V_de_Aragón Fábio_Ramon_Rosa_de_los_Santos Giro_a_la_izquierda Iglesia_bulgara Restless_Breed Gestodeno Iglesia_de_Santa_Marta_(Puzol) Rio_Cesar Universidad_de_Zurich Iglesia_de_Santiago_de_Amberes Tula GoAir Ricardo_Martínez_Fuller Rodríguez_de_Francia Municipio_de_Ogre Reinas_consortes_de_Portugal Twistor Infocop Gemax_Open Turati UFC_Ultimate_Fight_Night_3 Giovanni_Battista_Adriani Gentiana_olivieri General_Ufqir Iglesia_de_la_Asuncion_de_Nuestra_Senora_(Quinto_de_Ebro) Gnathostomulido Iglesia_de_San_Lucas_y_Santa_Martina_(Roma) Union_ibérica René_Mussi Ignacio_Garcia_Lopez Fuerte_de_Coimbra Rhus_metopium Rome,_Georgia Rhodocalyx_cinereus Ingeniero_Tecnico Truenos Iglesia_de_Santa_María_la_Mayor_de_Villacantid Fulgencio_de_ruspe Universidad_nacional_de_san_juan Reviglio Roberto_Salcedo

html map