Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Archidiocesis_de_Boston Antioqueno Icones_plantarum_selectarum Hauke Mini_Countryman Helen_Hull_Jacobs ICESat Ano_1725 Ida_(Luisiana) Avena_sativa_subsp_contracta Haydé_Santamaría Henry_Rollins Arrou Heulandita-Ca Avances Arte_Bizantino Hyphessobrycon_compressus Arias_de_Cabrera Andres_I_de_Hungria Athertonia Asplenium_anceps Analisis_tecnico_bursátil Morag_Bellingham Ayabie Milner_Cajahuaringa Guerra_de_Bosnia Hyacinthus_patulus Ancylobothrys Héctor_José_Moreno_Moreno Anacampseros_lugdunensis Huy_(Bélgica) Montse_Gatell Monléon_Magnoac Ata_frecuencia Gymnocalycium_schickendantzii Athemus_semiextensus Moigny-sur-Ecole Androsterona Heterodiegetico Hobbit Hijos_de_la_anarquía Hypholoma_fasciculare Ang_It-hong Mister_Olympia_1989 Apofisis_xifoides Hipacia Antinatural Mondovino Ministro_del_Ejército Montes_del_Libano Arrabidaea_littoralis Ao_dai Huracan_Erin_(2001) Araquistáin Hypoxis_orchioides

html map