Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Literatura_oral La_Leyenda_de_Korra KAC_Marrakech Knight_and_Day Lamolina Juan_Casanova_(obispo) José_Maria_Zamora Joia Lagopode Junco_churrero Isla_Ascension_(Guaitecas) Jardin_Botánico_Central_de_la_Academia_Nacional_de_Ciencias_de_Belarus Liberalismo_vulgar Isabel_de_Ibelin Islas_Principe Isla_de_San_Vicente_(La_Coruna) La_Leocadia_o_Una_manola Javier_Ruiz_Pérez Jairo_Padilla John_Rudometkin José_Ángel_Fernández_García Law_&_Order:_UK Itanium Joonas_Kolkka José_María_Bultó Isla_del_Burro Julio_Garavito_Armero Lago_de_Toba La_Alhondiga_de_Bilbao Licas Jacques_Philippe_Cornut LTi_Gießen_46ers Kishim La_Bourgonce Jinchang Josico Islas_Auckland Kwong_Wah L'Isle_en-Dodon Lege-Cap-Ferret Jack_(Idhun) La_Tour-Martillac Litoria_dentata InuYasha:_Ogi-Ranbu Lafone_Quevedo Islamista Iwaki Juan_Alonso_Pérez_de_Guzman_y_Guzmán_(1503-1558) John_Doe_(serie) Joaquin_María_López La_Sucesora La_Motte_Saint-Martin Isidoro_Noblia Las_Breñas_(Chaco) Linea_de_base_(investigacion_cientifica)

html map