Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lucia_Topolansky Racing_Portuense Rabal_(Orense) Makri Long_Road Godofredo_Plantagenet,_Arzobispo_de_York Memoria_caché Prospero_(Shakespeare) Reajuste_consonántico_del_castellano Marmo_cipolla Matton-et-Clémency Godofredo_II_de_Bretana Ratonera María_del_Carmen_Cañizares Manuel_Barragán_Sebastián Gold_farm ProTell Mariana_Cox_de_Stuven Maestro_de_juegos Rampart_(Alaska) Miguel_Henríquez Liveri Los_30 Prunay_le_Temple Lophopyrum Queralbs_(Gerona) Mi-8M Puerto_Sauce Provincia_de_esmirna Procuraduría_Social_de_Atención_a_Víctimas_de_Delitos_(México) MIST Ramon_Blanco_y_Erenas Milford_(condado_de_Worcester,_Massachusetts) María_Teresa_Barge Membrana_interna_mitocondrial Lombard_(Jura) Masacre_de_Cromañon Martin_Garcia_Oñez_de_Loyola QR_Vulpeculae Psatherips_fragilis Quiscalus_palustris Presidente_de_la_Comunidad_Autonoma_de_la_Region_de_Murcia Pseudoluperus_spretus Lunda_Sur Luis_de_Sttau_Monteiro Martín_Boulocq Lycenchelys_nigripalatum Rally_de_Croacia_de_2012 Quebrada Príncipe_Felipe_Duque_de_Edimburgo Línea_H6_de_TMB Purana Quejio Manío_de_hojas_largas Miguel_Ángel_Felix_Gallardo

html map