Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Curry_mee Cumiana Donatistas Digomphotis_cordata Crocidura_olivieri_cinereoaenea Departamento_de_La_Laja Alto_Verde_(Mendoza) Criptografia_(comunicaciones) Amerigo_Vespucci Distrito_de_Drochia Copa_del_Mundo Amancio_Caamaño_Cimadevila División_de_Honor_Plata_2010/11 Corchete_de_Lagrange Alekséi_Gerasimenko Ampitiinos Ana_Konjuh Cynthia_Rhodes Copa_del_Presidente_de_la_Republica_de_futbol_1932 ET Edificio_San_Martín_140 Allmendingen_bei_bern Cruces_(Cienfuegos) Dawson_Crece Dan_Brown Culver_City_(Metro_de_Los_Ángeles) Decaedricos Allium_cepa_var._medirossicum Edema_angioneurotico Deformacion Día_del_Libro Cultura_tradicional_de_Cajola Ebnerella_aurhamata Distrito_de_Villa_Maria_del_Triunfo Alpha_(álbum_de_Selena) CrS Cultura_andronovana Copa_de_Campeones_de_Liga_Juvenil Departamento_de_Asunción Daños_y_perjuicios Economía_de_planificación_comunitaria Division_N._15_(Alberta) Diana_Conti Distrito_de_ilo Alfonso_de_Valdes Dichorisandra_thyrsiflora East_Village_(desambiguacion) Copa_de_la_Liga_de_Escocia Alphonse_Areola Ana_Porfirogeneta Amparo_Carballo_Blanco Alos_de_Balaguer_(Lerida) Corredores_Pan_Europeos Daniel_Thomas_Rand_K'ai Deslizamientos_progresivos_del_placer

html map